Máme půjčky pro všechny

Investujte ušetřené peníze

Máte k dispozici volné finanční prostředky, které by jste chtěli dále zhodnotit? Na běžném účtu v bance se o nějakém zhodnocení mluvit nedá, ale existuje několik způsobů kam investovat ušetřené peníze tak, aby vám přinesly výnos. Z jednotlivých typů možností investic si určitě vyberou menší i větší investoři. Dobře investovat znamená vyhnout se inflaci a získat peníze navíc.

Investice do nemovitostí

Investovat do nemovitostí, které jsou dále určeny k pronájmu, je čím dál tím více populárnější, protože přináší majiteli jistý a trvalý zdroj příjmů. Pořídit takovou nemovitost může investor z našetřených peněz anebo ji může financovat z hypotéky. V tomto případě je dobré mít hotově alespoň polovinu z celkové částky určené na koupi bytu. Je dobré předem přemýšlet i o lokalitě a velikosti bytu tak, aby nebyl problém s jeho pronájmem. V případě koupě bytu na hypotéku, pak nájem pokryje bez problémů měsíční splátky.

Termínované vklady – garantované zúročení

V bance si kromě běžného účtu můžete zřídit i tzv. termínovaný vklad, který je určený ke garantovanému zúročení vložených finančních prostředků. Ten má svá pozitiva i negativa. Pozitivum je zajímavá úroková sazba, které bude vždy vyšší než na běžném účtu a která bude po celou dobu stejná. Negativem pak fakt, že v průběhu úročení je vklad zcela uzavřen jakýmkoliv transakcím. Nelze tedy provádět výběry, ani dodatečné vklady.

Investujte jako věřitelé, například do půjček

Moderní způsob půjčování je díky půjčkám na platformách P2P. Ty získali na oblibě především v zahraničí, ale před nedávnem začali fungovat i u nás. Jde o půjčování od lidí, kteří mají volné finanční prostředky lidem, kteří potřebují půjčit. Platforma P2P je jakýmsi zprostředkovatelem obchodu, mezi nabídkou a poptávkou a zajišťuje veškerou administrativu a přesun peněz. Žadatel o půjčku vystaví veřejně poptávku a čeká, kolik osloví investorů. Po dohodnutí úroku, který se musí pohybovat v nastavených mezích, může půjčka proběhnout.

Stavební spoření – zhodnocení peněz bez rizika

Stavební spoření sice už není tak výhodné jako bylo v minulosti, ale stále se jedná o oblíbené spoření, které si může dovolit i širší veřejnost. Kromě zhodnocení peněz je zde i možnost financovat bydlení pomocí úvěru ze stavebního spoření. Ten je možný sjednat až po 6 letech spoření. Klienti dostanou navíc příspěvek od státu 2.000 Kč v případě, že naspoří ročně 20.000 tisíc korun. Stavebko se hodí ať už budete chtít jen peníze naspořit nebo si je půjčit za výhodných podmínek.

Podílové fondy

Podílové fondy znějí sice záhadně, ale nejsou o moc složitější než termínované vklady. Své peníze můžete poslat na vybraný účet fondu a za ně dostanete podílový list, který nemá fyzickou podobu. Je evidován na účtu cenných papíru, v bance. Z tohoto účtu se dá kdykoliv prodat. Fond dále investuje vaše peníze, ale vždy podle předem daných pravidel.


Publikováno 31. 1. 2018